2016. ápr 22.

Nyerő étrend – táplálkozással a jobb sportteljesítményért (1. rész)

írta: Sport Navigátor
Nyerő étrend – táplálkozással a jobb sportteljesítményért (1. rész)

A hazai felmérések szerint a gyermekek több édességet, cukros üdítőt, kevesebb tejet/tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, halat esznek, mint javasolt lenne. Tapasztalataim szerint nincs ez másképp a sportoló gyermekeknél sem. Zentai Andrea, dietetikus cikke

Mivel ők – ideális esetben – „ lemozogják az energiákat”, az elhízás veszélye kevésbé fenyegeti őket, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy egészségesek is!

Jól tudjuk, hogy például a túl sok hozzáadott cukor, a finomított szénhidrátok milyen rossz hatással vannak a szervezetre akkor is, ha ennek külső jelei nincsenek. A korosztályra jellemző hiányos táplálkozás pedig a sportoló gyerekek esetében különösen veszélyes lehet, hiszen ők a rendszeres edzésekkel a plusz energiákon túl vitaminokat, ásványi anyagokat, folyadékot stb. is nagyobb mennyiségben használnak fel.

Mindez rövid távon még csak fáradékonysághoz, a teljesítmény csökkenéséhez, hosszabb távon viszont súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk az iskolában, a sportpályán, esetleg a különórán is megállja a helyét és egészséges maradjon, akkor a kellő mennyiségű pihenés, a feltöltődés lehetőségének biztosítása mellett fektessünk komoly hangsúlyt, az egészséges, edzésekhez igazodó táplálkozásra is.

Gyakori étrendi hibák, amik miatt a gyerek nem tudja kihozni magából a maximumot

Probléma

  • Gyakori hiba, hogy az ebéd nem megfelelő mennyiségű vagy megfelelő tápértékű és a délutáni edzésre nem visz magával semmit a gyerek, így az edzés végére gyakorlatilag éhezik, a teljesítménye jelentősen csökkenhet. (Pláne, ha mondjuk 12-kor van az ebéd és 16-kor kezdődik az edzés!)
  • A másik gyakori hiba, hogy a gyerek csokit vagy más édességet eszik délelőtt az iskolában, ezért ebédig a kelleténél jobban megéhezik (főleg hacsak otthon ebédel), hajlamos nagyobb mennyiséget és gyorsabban enni, ami miatt nehezen tud belekezdeni a délutáni mozgásba.

Javasolt

  • Egyen kiegyensúlyozottan, naponta 5-6-szor a gyerek. Soha ne hagyja ki az otthoni reggelit. Ha nincs befizetve az iskolában, akkor csomagoljanak a szülők tartalmas tízórait, és ne feledkezzenek meg az edzés előtti/edzés utáni energiabevitelről sem (különösen akkor, ha az ebéd valamilyen okból nem volt kielégítő).

Probléma

  • Az uzsonna általában az edzés idejére esik, márpedig a napi 5-6 étkezésből egyet sem lehet elhagyni.

Javasolt

  • Ha sok idő telne el az ebéd és az edzés között, akkor még edzés előtt egyen hosszabban tartó energiaforrást biztosító magasabb rost tartalmú müzliszeletet, teljes kiőrlésű péksüteményt, teljes kiőrlésű kekszet a gyerek. Ha ezekkel nem tudna leedzeni, akkor közvetlenül edzés előtt jó lehet egy gyümölcs vagy joghurt is.

Probléma

  • Nagy hiba, ha közvetlenül az edzés után nem eszik a gyerek, hiszen ez egy kritikus időszak az izmok regenerálódása szempontjából.

Javasolt

  • Edzés után valamilyen gyorsabban felszívódó szénhidrát és fehérje fogyasztása javasolt. Csomagolhatunk pl. tejet, kefirt, joghurtot, gyümölcsöt, gyümölcslevet a gyereknek.

Probléma

  • Sok fiatal este, fáradtan ér haza edzésről és kihagyja a vacsorát. Csakhogy az edzés hatására nem csak az edzés alatt, hanem utána, több órán keresztül is fokozottabb a szervezet enegiafelhasználása!

Javasolt

  • Vacsorázni még akkor is kötelező, ha csökkenteni javasolt a gyermek testzsírszázalékán. (A gyerekeket egyébként sem szabad „hagyományos módon” fogyókúráztatni, hiszen a szervezetük fejlődésben van.) Könnyű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor minden szükséges tápanyagot tartalmazó vacsora lehet pl.

Ha a elkerüljük a leggyakoribb étrendi hibákat, máris sokat tettünk azért, hogy a gyermek jobb eredményeket érjen el, hosszú távon is egészséges maradjon!

Sportoló gyerekek esetében is fontos azonban az étrend szakember általi személyre szabása (a mennyiségek, az ételek, a napi elosztás pontos meghatározása), hiszen a korcsoportok igényei és az egyes sportágak kívánalmai között is hatalmas különbségek lehetnek. Gondoljunk csak bele: nagyon nem mindegy hogy a 10 éves tornász leányzónak vagy a 17 éves vízilabdázó fiúnak adunk tanácsot…

A szerzőről - Zentai Andrea

Vezető dietetikus, a Diétás Kiskáté szerzője, a Mandulaliget társalapítója, oktatója

SPECIALIZÁCIÓ

  • egyéni tanácsadás speciális diétát követőknek (ételallergiásoknak, sportolóknak, kismamáknak, cukorbetegeknek)
  • csoportos oktatás kismamáknak
Szólj hozzá

sport gyerek dietetika étrend Zentai Andrea