2016. feb 22.

TOP 10+1 ifjúsági sport film

írta: Sport Navigátor
TOP 10+1 ifjúsági sport film

(Film)színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő!

Nemcsak gyakorolni szeretjük a kedvenc sportágainkat, hanem egy kényelmes kanapéból mazsolázni a filmtörténelem klasszikusaiból, vagy a legújabb kasszasikerekből. Neked melyik a best of?

A lista szubjektív, kommentben várjuk a TE kedvenc ifjúsági sportfilmedet. Csapó indul!

  • Kerge kacsák széria

Martin Sheen fiának egyik legjobban sikerült filmje(i), amiben egy közmunkára kötelezett sztárügyvédet alakít, akit egy totál lúzer, szedett-vedett, motiválatlan gyerek hoki csapat edzőjének neveznek ki. A gyerekkorában hoki fanatikus Estevez különös módszerekkel kovácsol csapatot és vezeti el őket a városi bajnokság döntőjébe, ahol már minden megtörténhet...

A Disney által 1993-ban megvett és 2007-ben Stanley kupát nyerő anaheimi hokicsapatot a film alapján nevezték el Anaheim Mighty Ducks-nak.

IMDB pont: 6.0

  • Katicák

Másfél óra garantált röhögés, női futballista bőrbe bújtatott tinifiú és lángoló szerelem. Ha Rodney Dangerfield filmet nézünk, biztosak lehetünk benne, hogy rekeszizom pihentető kúrára lesz szükségünk, és legalább egy újabb filmnyi időre, hogy kipihenjünk a fárasztó, de ütős poénokat. A Katicák sem akar többet azon kívül, hogy nevettet és népszerűsít egy kevésbé népszerű sportágat egy óriási felvevő piacon.

A Katicák és a hozzá hasonló női futballt előtérbe helyező filmek az egyik kiindulópontjai annak gondolatnak, hogy a futballban "lemaradó" országok (USA, Norvégia) elsőként a női futballt kívánják felvirágoztatni, azon egyszerű okból kiindulva, hogy minél több leendő anya szeresse és űzze a sportágat, és adjon később utánpótlást ehhez a gyönyörű sportághoz.

IMDB pont: 4.6

  • Harlemi ziccer

Ebben a  kosaras filmben van minden, ami a '90-es évek Amerikájának gettóit jellemzi: az ikonikus nyugati-parti rapper (Tupac Shakur) által megformált önimádó gengszter, feltörekvő középiskolai kosárlabdabajnok (Duane Martin), olykor támogató, de inkább lehúzó spanok (Marlon Wayans) és egy ex-kosárlabda példakép (Leon) harca önmagával és a világgal.

Remek útravaló tehetséges sportolóknak, hogy mennyire vékony a jég az elkallódás és a kiteljesedett sportkarrier lehetősége között.

IMDB pont: 6.6

  • Terepfutás

Kevin Costner ezúttal nem a farkasokkal táncol, hanem Jim White bőrébe bújva lecsúszott sportedzőt alakít, aki kellemetlen modora miatt egy állásában sem tud megmaradni, ezért családjával folyton költöznie kell. Utolsó lehetőségként egy mexikói határon fekvő kisváros, McFarland nyújthat neki munkát.

Az edző és családja először viszolyog az ottani körülmények miatt, azonban hamarosan megtalálják a közös nevezőt a lakosokkal, White pedig rájön, hogy az ültetvényeken dolgozó fiatal munkások az életvitelük miatt kivételes futóadottságokkal rendelkeznek.

IMDB pont: 7.4

  • Gyerek a nyeregben
A tizenöt éves Patrick édesapja amerikai futball játékos volt. Jim azt szeretné, ha fia a nyomdokaiba lépne, és profi sportoló lenne belőle. Ám Patrickot sohasem érdekelte a foci, sem a baseball, de még az atlétika sem. A fiú egy blueszenésszel, Houston Jonesszal barátkozik.
Fiatalon Jones zsoké és lovas edző volt. Amikor kiszabadít egy sérült versenylovat, meg van győződve arról, hogy ezzel az állattal újra a csúcsra juthat. Benevezi a nemzeti akadályversenyre, de csak hat hét van a felkészülésre. Patrick és két másik gyerek segít neki.
IMDB pont: 5.7

  • A tökéletes csapat

1957-ben egy csapat ágrólszakadt mexikói gyerek azzal döbbentette meg a világot, hogy sorban 13 baseballmeccset nyert meg az amerikai ifjúsági bajnokságban, ami példa nélküli eredmény a sportág történetében.

A srácok egy katolikus pap és egy jobb napokat látott baseballbajnok vezetésével végigjárják a déli államokat, ahol minduntalan szembe kell nézniük az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés következményeivel, miközben a pályán újra és újra sikerül fölébe kerekedniük ellenfeleiknek. A film megtörtént események alapján készült.

IMDB pont: 7.0

  • Csavard be, mint Beckham

Mi van, ha 18 vagy, imádod Beckham-t, és úgy meg tudod csavarni a labdát, mint ő? Azt hiszed hogy a világ a lábaid előtt hever, mi? Hát tévedsz!

Ha téged Jessnek hívnak, 18 vagy, indiai és tetejében lány, akkor felejtsd el! Azt hiszed a házasságmegszállott rokonaid hagyják, hogy a férfiak játékát játszd... Ha téged Jules-nek hívnak, 18 vagy, angol és lány, ez azt jelenti, hogy elmehetsz Amerikába, ahol a lányokat is megfizetik, akik támogatókra és normális megbecsülésre is szert tehetnek. Edzőjük, Joe segítségével Jess és Jules mindaddig jó úton haladnak, míg mindkettőjük szerelmes nem lesz, történetesen épp az edzőjükbe.

IMDB pont: 6.7

  • Karate kölyök (Természetesen az eredeti változat!)

Kend fel, töröld le. Kend fel, töröld le.

A rajongóknak már ezek a vezényszavak is mosolyt csalnak az arcukra. A még nem rajongóknak: Miyagi, a harcművészetek idős mentora a karate legöregebb, legjobb és leghíresebb oktatója. Egyetlen szívfájdalma, hogy eddig nem talált olyan utódot, akinek átadhatná tudását. Ekkor jön a számtalanszor megszégyenített Daniel, aki örülne, ha nem csak magát, de szíve választottját is meg tudná védeni egy csetepaté során. Aztán mint rendesen a tatamin minden kiderül....

IMDB pont: 7.2

  • A szív bajnokai

Igaz történet, amiben Michael Oher, a Baltimore Ravens támadó falemberének viszontagságos gyerekkorát filmesítették meg.

Hajléktalan lelenc gyerekként indult, egy szerencsés esemény után szerető családba érkezett (Sandra Bullock alakítja a mostohaanyját), végül a világ legnézettebb bajnokságába jutott. Ahogy mondani szokták, a filmben az út maga fontosabb, mint a cél...Egy igaz mese a valóságról és a szeretetről.

IMDB: 7.7

  • Gabby Douglas - egy tornászlány története
Gabby Douglas igazi csodagyerek, már nyolcévesen leteszi névjegyét a versenytorna világában. Sorra nyeri a bajnoki címeket a korosztályos versenyeken. Miközben pályafutása felfelé szárnyal, a családja anyagi nehézségekkel küzd. Gabby súlyos döntésre kényszerül, az anyját, a három testvérét és a nagymamáját elhagyva Des Moinesbe költözik, hogy a neves edző irányításával készüljön az olimpiára. A családja szeretetétől támogatva Gabby bekerül a 2012-es londoni olimpiai csapatba. Két aranyéremmel tér haza.
IMDB: 7.1

 

  • +1 Fehér tenyér

A végére egy szintén tornászfilm, magyar produkcióban. A tehetséges gyereknek titulált Dongóval kíméletlen edzésmódszerekkel utáltatják meg a versenysportot, így nem meglepetés, hogy 13 éves korában lelép egy nagy versenyről, ahol győzelmi esélye lett volna. 19 évvel később pedig élete lehetőségét kapja meg egy kanadai tornászközpontban...A korai kelet-európai versenysportra nevelés árnyoldalai és a nyugati világ közötti utazás margójára.

IMDB pont: 7.6

 A bejegyzés forrásai: port.hu | imdb.com

Szólj hozzá

film sport jégkorong karate futás torna lovaglás baseball labdarúgás amerikai foci kosárlabda