2015. nov 23.

A tehetséges gyerek

írta: Sport Navigátor
A tehetséges gyerek

Gyakran felvetődik a fontos kérdés, hogy mikor derül ki egy fiatal sportolóról, hogy tehetséges? Mit jelent egyáltalán a tehetség fogalma? Milyen típusú gyerekekből válnak eredményes sportolók? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat.

Tény, hogy sportolásra általában alkalmassá kell válni már gyermek-, illetve serdülőkorban.

Általános tapasztalat, ahogy a hogy a kiemelkedő versenyzők több sportágat is kipróbáltak, mielőtt az igazi nagy teljesítményt elérték.

A több sportágat magába foglaló multisport képzésekről már olvashattatok Multisport a világban bejegyzésünkben. 

Milyen szempontokra figyeljünk a tehetséges gyerek(ünk) megítélésekor?

Az első gyermekkori sportolási élmények meghatározó tapasztalatokat eredményeznek, ami azt jelenti, hogy hosszú távra, esetleg egész életre meghatározhatják a személy viszonyulását a sporthoz. A későbbi fizikai terhelhetőség szempontjából is meghatározó a gyermek- és serdülőkori sportolás, hiszen pl. a keringési rendszer fejlesztésének ez a kritikus időszaka. 

A fizikai, testi fejlődésben gyakori az akceleráció, ami azt jelenti, hogy az azonos korú gyerekek között jelentős, akár 2-3 éves fejlettségbeli különbség is adódik.

Gyakori ezért, hogy a 10–18 éves korosztályos bajnokokat tehetségként kezelik, pedig egyszerűen csak a biológiai fejlődési ütemük gyorsabb.

Ráadásul ezek a fiatalok „megszokják” a győzelmeket, amiket különösebb erőfeszítés nélkül érnek el. Nem tanulnak meg igazán küzdeni, és amikor az „örök másodikak” 18–20 éves korban fizikailag utolérik őket, a korai tehetségek eltűnnek, az új bajnokok viszont megtanulták, hogy küzdelem, erőfeszítés nélkül nincs tartós eredmény.

Csekkoljátok Robert Bobroczkyt, a 15 éves, korosztályában minden fontos adatban (dobott pont, blokk, lepattanó) rekordot döntő kosárkirályt.  

A tehetség egyik definíciója szerint Robert Bobroczky tehetséges gyerek, hiszen

kevesebb edzésmunkával ugyanolyan teljesítményfejlődésre jut mint a társai, vagy ugyanannyi edzéssel többre jut, mint társai. 

A biológiai környezet (emberi testfelépítés, genetika) természetesen elsődlegesen határozza meg a potenciális fejlődési lehetőséget, erre a sportágválasztási tanácsadás során tudományosan előre meghatározható értékeket kapunk, de ez még önmagában kevés.

Tehetségnek az számít, akinek az egészségi állapota, pszichikai, élettani, antropometriai, motorikus és szocializációs adottságai kiemelkedők és ezek valószínűsítik a a későbbi magas szintű teljesítmény elérését.

Arról nem is beszélve, hogy vannak későn érő sportolók, akiknek egy adott sportág elkezdése, saját teljesítménye és fejlődése akár évekkel elmarad a kortársaitól, mégis sikeres sportolóvá és példaképpé válnak. Későbbi sikereik alapja, hogy a motivációs szintjük jóval magasabb, mint a (rész)sikereket elérő kortársaiké, illetve a pályafutásukat befolyásoló sérülések is elkerülték őket a korai időszakban. 

A későn érő sportolókkal kapcsolatos bejegyzésünkben további érdekességet olvashattok a multisport előnyéről.

A bejegyzés forrása: Sportelméleti ismeretek - Dr. Nádori László, Dr. Gáspár Mihály, Dr. Rétsági Erzsébet, H. dr. Ekler Judit, Szegnerné dr. Dancs Henriette, Dr. Woth Péter, Dr. Gáldi Gábor (2011)

Szólj hozzá

motiváció fejlesztés tehetség multisport sportágválasztás