2017. feb 03.

A sikeres sportágválasztás 5 szabálya

írta: Sport Navigátor
A sikeres sportágválasztás 5 szabálya

Multisport fókusszal

Bármelyik felvilágosult erőnléti edző, csapat vezető, vagy gyógytornász tisztában van azzal a ténnyel, hogy a multisport szemlélet sokkal hatékonyabb a korai sportképzésben a monosport szemléltetnél. 

app_co_1.png

Ezt erősíti meg Zsiga Gyula Bajnokok Ligája győztes kézilabda mesteredző is: "Mert hiszen az utánpótlás nevelés nem az eredmények hajszolásáról szól! Meg kell szerettetni a játékot mindenkivel! Barátokat, társakat kell szerezni a gyerekeknek egy csapaton belül. A túl korai eredménykényszerben elvész a lényeg, maga a képzés! Ha nincs idő edzeni, mert állandóan versenyekre járnak, korábban kiéghetnek, vagy lesérülhetnek a gyerekek, mint azt mi gondolnánk!"

CIKKAJÁNLÓ: Az érzelmi támogatás szerepe a 6-10 éves korosztályban.

A multisporttal kapcsolatos előnyöket számos kutatás bizonyította az utóbbi időben. A multisport növeli a sportoló erőnlétét, koordinációját és állóképességét, nem is beszélve a képesség transzferről, amit egyik sportágból a másikba át tud vinni.

Mi a helyzet a sérülésekkel? A közhiedelemmel ellentétben a multisport csökkenti a sérülésveszélyt!

CIKKAJÁNLÓ: Multisport képzés szerepe a 21.századi sportképzésben

Összeszedtük azokat a pontokat, amiket érdemes figyelembe venni a multisport szemlélet kapcsán:

1. Válassz egymáshoz hasonlító sportágakat

Természetesen olyan sportágat érdemes űzni, amit szeretünk, és abból kiindulva már nagyjából tudjuk, hogy milyen hasonló lehetőségeink vannak. Fő kérdések: Szárazon? Vízen? Parkettán? Labdával? Labda nélkül? Egyénileg? Csapatban?

Például, ha kosarazol és növelnéd a kondíciódat, lábmunkádat, vagy gyorsaságot, akkor maradj ott edzés végén és futsalozzatok, vagy röplabdázzatok kiegészítésképpen.

Nincs ez másképp, ha a vízi sportokat imádod.

vizi_multisport.png

Természetesen vannak olyan kategórián belüli sportágak, amik elterelhetik az alapsportág fókuszát. Például a rövid táv futók izomzata más terhelésnek van kitéve, mint a hosszú táv futóké. Ugyanaz a rekortán, ugyanaz a pálya, ugyanaz a kör, de teljesen más terhelésnek van kitéve a felső-és alsótest izomzata egy 100 méteres sprintnél, és egy maratoni felkészülésnél.

CIKKAJÁNLÓ: Sportágválasztási dilemmák

2. Lehetőleg ne párhuzamosan!

Párhuzamosan és versenyszerűen szeretnéd űzni kedvenc sportjaidat egy versenyszezonban? Te akarsz lenni az NB1 gólkirálya és a kosárlabda bajnokság pont/gólpassz/lepattanókirálya egy szezon alatt?

Akkor rossz hírünk van. A párhuzamos versenyterhelés során nagyobb eséllyel sérülsz meg, stresszeled az elméd és a tested, valamint kevésbé tudsz elkötelezett lenni.

Az első pont alapján edzés kiegészítésként használd első sorban a többi sportágat, hogy egyes képességeid más terhelésnek és kihívásoknak is kitedd.

Hogy csinálják ez a profi kézisek? Hát pont így:

Forrás: Mol-Pick Szeged Kézilabdacsapat Facebook oldal

3. Edzés, edzés, edzés 

Multisport atléták receptje: mindenből egy picit. Egy kis aerob, vagy kardio mozgás, kis erősítés és erőfejlesztés. Eredmény: sokoldalú képesség és izom fejlesztés.

Milyen kiegészítő edzések segítenek, hogy mgalapozd az erőnléted a 2., vagy 3. sporthoz? Fekvenyomás, fekvőtámasz, súlyemelés, guggolás, TRX.

CIKKAJÁNLÓ: Hogy jobban induljon a napunk: reggelizzünk!

4. Készülj fel az új versenyszezonra időben 

Sharpen skills for dual sports

Próbáltatok már lemenni az edzőterembe többhetes kihagyás és kanapé - chips kúra után? A berozsdásodás nem csak a hétköznapi emberekre, de a sportolókra is jellemző. Kifejezetten fontos a sérülések megelőzése miatt, hogy az alap sportágunk holtszezonában is regeneráló és felkészítő edzéseket végezzünk.

Egy multisport szakértő szerint, ha egy kosaras, akinek a kiegészítő sportága a foci, legalább heti 2-3 alkalommal 30-45 perces kosár edzéseket végezzen, hogy formában maradjon.

Aranyszabály: talán nem lesz kiemelkedő fejlődés a képességekben ebben az esetben, de ez a heti 2-3 alkalom segíthet, hogy a kosárlabdához tartozó képességek és rutin szinten maradjon, miközben a kiegészítő sportágra fókuszálunk.

Az USA-ban például az ifi baseball csapatok játékosai a bajnoki szünet alatt kizárólag a karjukra gyúrnak, hogy a szezon kezdetekor már csak a taktikai finomhangolást kelljen gyakorolni. Szakértők ajánlása alapján ezek a felkészítő programok maximum 4-6 hétig tartsanak.

CIKKAJÁNLÓ: Amerikai sportok gyerekeknek

6. Kell egy kis pihenés

Give yourself an offseason for multi-sport success

Látva a sport tévében az angol focibajnokságot, az amerikai focicsapatok intenzív testi kontaktusait, vagy a 82 meccses amerikai kosárbajnokság alapszakaszt, ez tűnik a legkevésbé kivitelezhetőnek.

Néha csak 1-2 hét pihenőidő van a versenyszezonok között. Fiatal sportolók esetén a cél, hogy a sportolók legyenek hétköznapi gyerekek legalább egy hétig. Aludjanak sokáig, nyomják a konzol játékokat, mozizzanak a haverokkal, töltődjenek. Hagyjuk őket kikapcsolni testileg is és agyilag is, hogy a következő edzőtáborba, meccsre feltöltődve induljanak el.

A monosport fókuszú sportágak esetén vallják, a több = jobb. Valóban? Egyszerre több fronton helytállni (bajnokság, kupa, nemzetközi mérkőzések, barátságos meccsek, nemzeti kupák)? Edzőtáborról edzőtáborra járni? A szünetekben pedig 120%-os edzésadagot előírni?

Mi lesz a várható következményekkel, mint a korai kiégés és a sérülések?

Ha folyamatosan versenyhelyzetbe kényszerítjük a fiatal sportolókat, mikor hagyunk időt a fejlesztésre? Hiába a legjobb, legtehetségesebb sportolóval dolgozunk, akit valaha láttunk, de ha nincs meg az állóképessége, a a gyorsaság és az erő, akkor jelentős hátránnyal indul a karrierjében. És ez fordítva is igaz. Ha kizárólag a kondíciót és az izmokat fejlesztjük, akkor azok a sportágspecifikus képességek maradnak ki, amiket másik sportágban is használni tudna (pl. kosárlabda - röplabda súlypont emelkedés) és a multisport szempontjából fontos képességtranszfer ki sem alakul.

CIKKAJÁNLÓ: Multisport a világban és 10+1 multisport atléta

Forrás: http://www.stack.com/a/6-rules-for-multi-sport-success

Szólj hozzá

utánpótlás multisport sportágválasztás