2016. máj 06.

Amerikai sportok gyerekeknek

írta: Sport Navigátor
Amerikai sportok gyerekeknek

Ha csak arra gondolunk, hogy az amerikai futball tengerentúli ünnepét, az 50. Super Bowl-t közel 200.000 hazai rajongó követte a televízióban élőben idén februárban, akkor kijelenthetjük, hogy a tradicionális amerikai csapatsportok térhódítása már hazánkban is tetten érhető.

Összeállításunkban bemutatjuk azokat a Egyesült Államokban népszerű sportágakat, amiket jó szívvel ajánlunk, akár multisport képzés keretében, a 6-14 éves korosztálynak. 

Softball

Tradicionális ütős sportág, tradicionális méta és baseball alapokkal. Igazi csapatsportág, ahol 9 fő együttműködésére van szükség. Nemcsak az USA-ban, hanem Japánban és Kubában is nemzeti sportnak számító baseball eredetileg női/gyerek változata a softball, amit alulról és nem szemből dobott nagyobb labdával és kisebb pályán játszanak.

  • A játék lényege?

Két 7-9 fős csapat játszik egymás ellen. A támadó csapat üt, a védekező csapat célja, hogy kiejtse az ütőjátékosokat.

Az ütőjátékos megpróbálja elütni a labdát, és ha sikerül pályára ütnie, addig haladhat a bázisokon, amíg a védők megfogják és visszajuttatják a labdát valamelyik bázisra. A támadók célja, hogy ütéseik által a bázisokat sorrendben elfoglalják, végül a hazai bázishoz visszaérkezzenek, és ezzel pontot (run) szerezzenek a csapatuknak. A védők feladata értelemszerűen ezt megakadályozni. Céljuk, hogy minél hamarabb kiejtsenek (out) a játékból 3 támadójátékost. Amikor ez sikerül a két csapat helyet cserél. Amelyik csapatnak az utolsó játékrész végén több pontja van, az nyeri a mérkőzést.

  • Hány éves kortól?

Már 5-6 éves kortól érdemes a képzési programba felvenni, de a legnagyobb előnye, hogy magas szinten akár 40 éves kor fölött is űzhető.

  • Felszerelés igény?

Védősisak kötelező, bármekkora labdával játsszák is, mert minimum 10-20 km/órával száguldó labda elé állunk ütőjátékosként. Egy jó fa, vagy alumínium ütő, ami a kesztyűvel megerősített kézre áll, segít kirepíteni a labdát a pályáról és így értékes pontokat szerezni a játékban.

  • Hol játszható?

Magyarországon elenyésző a szabvány baseball/softball pályák száma, ezért kezdésnek egy nagy nyílt területen érdemes elkezdeni, ahova a bázisokat el lehet helyezni és a jól eltalált labdák sem veszélyeztetik a körülöttünk lévők testi épségét.

  • Mit fejleszt a legjobban?

Futó és mozdulatgyorsaságot, reakciógyorsaságot, koncentrálóképességet, gömb és labdaérzéket, koordinációs képességeket, gyors erőt, helyzetfelismerést, végül, de nem utolsósorban a csapatszellemet.

Floorball

A 21. század sportjaként aposztrofált jégkorong "száraz" körülmények között játszott változata a floorball. Alighanem a világ leggyorsabb csapatjátéka, vibráló levegő, eszelősen süvítő labdák, küzdelem, szenvedély, minimális testi kontaktussal… maga a vegytiszta dinamizmus, minden mi szem-szájnak ingere.

  • A játék lényege?

A játék, teremben, kézilabda méretű pályán folyik, 3 x 20 percen keresztül. Egyszerre öt mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodik a játéktéren csapatonként. Mint a hokiban, a cél nem más, mint több gólt lőni az ellenfél hálójába, mint a kiszedni a sajátunkból. 

  • Hány éves kortól?

.Az ütővel való ismerkedés már korai szakaszban, akár óvodás korban is elkezdődhet, viszont csapatsportágként 7-8 éves kortól érdemes kipróbálni.

  • Felszerelés igény?

Mivel nem igényel korcsolyázni tudást, extrém védőfelszerelést, sem jeget, ezért játékosonként egy ütő, kapusonként egy fejvédő és egy labda szükséges és már indulhat is a játék!

  • Hol játszható?

A teremváltozata a legelterjedtebb, de sok helyen kültéren, aszfalton is játsszák.

  • Mit fejleszt a legjobban?

A reflexek kiélesednek, valamint a gyors döntési helyzetek miatt a  helyzetekben való reakcióidőt is fejleszti, az állóképesség az egekbe szökik.

Ultimate frisbee

Hogy egy kis péksüteményeket tároló alumínium korongból világméretű sportág fejlődik, azt kevesen gondolták a 19. század közepén. Pedig ez a 175 grammos kis korong több tízmillió ember számára az egyik legkedveltebb és legolcsóbb szabadidősport-eszköz világszerte.

  • A játék lényege?

Egyszerűen: szerezz gólt és nyerj! Amikor a támadó csapat sikeresen eljuttatja a frizbit a védekező csapat gólterületére, akkor szerzett egy pontot. A frizbit bármelyik irányba tovább lehet hajítani a csapattársnak. A korongot megszerző játékosnak meg kell állnia, nem futhat tovább a koronggal (de végezhet sarkazást). A korongot birtokló játékosnak 10 másodperce van, hogy a korog továbbítására. Ha egy passz nem ért célba, akkor a másik csapatra száll a támadás joga. 2*5, vagy 2*7 fős csapatok a legideálisabbak, tereptől függően.

  • Hány éves kortól?

Mivel magasabb testi koordinációt igényel nemcsak az elkapásoknál, hanem a mozgás közbeni testi kontaktusok elkerülésénél, ezért általános iskola felsős korosztálytól, kb. 10 éves kor, ajánljuk. A frizbivel való ismerkedés már korábbi szakaszban is elkezdhető páros dobó-elkapó gyakorlatokkal, vagy frizbi golffal. Ez utóbbinál egy hulla-hopp karikába kell meghatározott távolságról betalálni, minél kevesebb kísérletből.

  • Felszerelés igény?

Egy darab frizbi és jó nagy terület. Tipikus no kontakt sport, ahol a játékosok szándékosan nem akadályozhatják egymást, a feltartás szabálytalan. Ha szabálytalanság történik a sértett fél hangosan jelzi, és a játék megáll. Minden játékos saját maga felelős az általa elkövetett szabálytalanságokért. A játékosok egymás között beszélik meg a vitás eseteket és a követendő szabályt. Nincs bíró, de az előre megválasztott csapatkapitányok segítenek a vitás ügyekben.

  • Hol játszható?

Tavasztól őszig szabadtéren, Margitszigeten, foci pályákon, homokban, bárhol, ahol van egy téglalap alakú szabad területünk. A hivatalos mérete 64 méter hosszú és 37 méter széles pálya, aminek mind a két hosszanti részén 23x37 méteres gólterület szükséges. Ha beköszönt a rossz idő teremben is játszható, így egy tipikus csapatépítő, mókás, négy évszakos sportág.

  • Mit fejleszt a legjobban?

Első sorban az állóképességet, de a mozgáskoordinációt, erőt és a gyorsaságot is. A frizbi levegőben való elkapása nagyfokú koncentrációt és a kezdeti időszakban jókora türelmet igényel, amit a hétköznapi életben is remekül tudnak a gyerekek kamatoztatni.

Flag football

A világ legjobb területszerző játékának, az USA-ban évente százmilliókat televízió elé ültető és megmozgató amerikai futballnak kistestvére a flag football. Nincs testi kontaktus, így nagyon kicsi a sérülés veszélye, valamint koedukált csapatokban fiúk-lányok együtt játszanak, akár nagyobb korosztályi eltéréssel is.

  • A játék lényege?

Két ötfős, vagy hétfős csapat próbál minél több pontot szerezni egymás ellen. A támadó csapat birtokolja a labdát és az ellenfél gólvonalán túlra próbálja juttatni azt dobás (passz) vagy futás útján. A védekező csapat ezt próbálja megakadályozni olyan módon, hogy a labdát vivő játékosról eltávolítja a „zászló-övet“ (flag), azaz leszereli.

  • Hány éves kortól?

3-4 éves kortól már el lehet kezdeni a dobás és elkapás funkciók fejlesztését, de csapatsportágként általános iskola 2.-3 osztályától ajánljuk.

  • Felszerelés igény?

Nincs szükség többszázezer forintos védőfelszerelésre, mivel nincs testi kontaktus, így pár amerikai foci labdával, területjelző bólyákkal és bárhol beszerezhető vászondarabokkal elkezdhető. Persze azért egy jó playbook és a játékot ismerő edző sem árt...

  • Hol játszható?

A flag football nagy előnye, hogy lényegében bárhol játszható: fedett belsőtérben, csarnokban, tornateremben, sportcsarnokban, de ugyan így a szabadban, füves, műfüves labdarúgó pályán, füves parkban, mezőn, réten. 2016-ban átadták Magyarország első szabvány méretű pályáját Székesfehérváron, ami nem csak a helyi amerikai futball csapatnak ad otthont, hanem a  Fehérvár Lionz frizbiseinek is.

  • Mit fejleszt a legjobban?

Az agilitás, gyorsaság, labdaérzék és játékintelligencia mellett fejleszti a kooperációs és koncentrációs készségeket, valamint a fegyelmet és az önbizalmat is. A játékban résztvevők testi adottsága (alacsony, magas, sovány, duci) teljesen vegyes, mivel adott posztokon más-más testi adottságú játékosokra van szükség.

Források: mafsz.org | sportagvalaszto.hu

Szólj hozzá

ultimate jégkorong baseball floorball amerikai foci méta flag football softball frisbee multisport amerikai sport