2016. feb 11.

Miért utálja meg a gyerek túl korán a sportolást?

írta: Sport Navigátor
Miért utálja meg a gyerek túl korán a sportolást?

Tudtad, hogy az Egyesült Államokban az évi 40.000.000 sportoló gyerek közel háromnegyede felhagy a sportolással, mielőtt eléri középiskolás kort?

Érdekel 30.000 sportolni szerető gyerek véleménye?

Pár megszívlelendő tény:

  • A fiatal sportoló állapotára a legnagyobb hatást a kiegyensúlyozott elmeállapota gyakorolja. Ha fejben minden rendben, a test alkalmazkodik.
  • Az ifjúsági sport régen arról szólt, hogy gyerekek sportolnak és versenyeznek egymással biztonságos körülmények között. Mára sajnos gyakran felnőttek versenyeznek felnőttekkel a pálya szélén a gyerekek szeme láttára és füle hallatára....
  • A gyerekek azért sportolnak, mert sportolni jó és mókás! Az elvárt győzelem a lista végén van, nekik...
  • A legtöbb gyerek akkor hagy fel a sportolással, mikor a győzelem fontosabb lesz, mint az élvezet, azaz amikor bejön az eredménykényszer.
  • 90%  a gyereknek inkább játszana egy "vesztes" csapatban, mint ülne egy "győztes" csapat kispadján.....
  • A verseny és a megmérettetés igenis fontos, de nem mint első számú szükségességi állapot és prioritás. Az erőltetett versenyeztetéssel nem jobbak lesznek a gyerekek, hanem keserűbbek a (potenciális) csalódástól.

Ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni a felfogásunkat és visszaadjuk a gyerekeknek a sportolás örömét, elég négy egyszerű magyar szót egymás után tenni és memorizálni: 

Imádom nézni ahogy játszol!

A blogbejegyzés forrása: John O'Sullivan - Changing the game project

Szólj hozzá

motiváció tehetség utánpótlás sportpszichológia TEDx John OSullivan multisport sportágválasztás