2015. nov 25.

10+1 későn érő sportoló

írta: Sport Navigátor
10+1 későn érő sportoló

A tehetséges gyerekről szóló posztunkban részletesen foglalkoztunk a tehetséges fiatal sportoló témakörével, a tévhitekről és a szülői elvárásokról.

A következőkben bemutatunk 10+1 olyan amatőr/profi sportolót, akiknek az életútjai eltérnek a megszokottól, vagy azért, mert a választott sportágban későn érő típus, vagy azért mert a hátrányos gyerekkor miatt minimális esélye volt kiugró eredmények elérésére, vagy más érdekes tényezők miatt :)

1) Bernard Hopkins - ökölvívó

“Hopkins egy igazi bajnok, egy igazi legenda, és ez soha nem lesz másképp." Ezt a mondatot nem a rajongók, nem az 50 évesen is még világbajnoki címmeccset vívó bokszoló szorítósegédei, hanem az őt 2014-ben legyőző Szergey Kovalev edzője mondta. 

Hopkins fél gyerekkorát rablással, verekedéssel és börtönviselten töltötte, profi karrierje első címmeccsét 28 évesen vívta - és vesztette el - Roy Jones Jr.-ral szemben. Ezzel a mérkőzéssel együtt profi karrierje 64 meccse során mindössze 7 vereséget szenvedett és 55 meccsen (32 KO) nem talált legyőzőre, 2 döntetlen mellett.

A világ első számú bokszlapja, a Ring Magazin minden évben kiad egy TOP100-as listát, amelyben a világ legjobb 100 ökölvívóját rangsorolja, súlycsoportoktól függetlenül. Ezen a listán Hopkins az egyetlen, aki 40 éves kora után még évekig szerepelt. Ő az első ökölvívó a boksztörténelemben, aki egyesítette a WBC, WBA, IBF és WBO öveket és e mellé még a Ring Magazin bajnoki övét is megkapta, valamint Hopkins jegyzi minden idők leggyorsabb kiütését világbajnoki meccsen.

2) Szőnyi Ferenc - ultrafutó, ironman

Képzeljétek el, hogy  az egyik nap még negyven évesen ültök a kanapén a napi robot után és bámuljátok a televíziót este kis sörkorcsolya társaságában, másnap pedig már 50 kilométeres táv alatt nem álltok neki a futóedzésnek, mert az csak a bemelegítés.

Ha nem is ennyire plasztikusan, de Szőnyi Ferenc sportkarrierje is hasonlóan alakult. 40 éves koráig hírből ugyan ismerte a sportot, de nem ez töltötte ki az életét. 2007-től kezdődő sportkarrierje során - lecserélve a kanapét futócipőre, kerékpárra és úszónadrágra - több százezer kilométert futott, tekert és úszott le olyan versenyeken, amik az emberi teljesítőképesség határát súrolják.

Legutóbb éppen a Himalájában tartott futóversenyen 333 kilométert futott 66 óra 21 perc és 10 másodperc alatt 5.700 méteres szintkülönbséggel, -10 és +40 fok közötti hőmérsékleten és oxigénhiányos állapotban. Ő a 4. ember a Földön, aki teljesítette ezt a kizárólag meghívás alapján nevezhető versenyt. 

3) Jamaal Charles - amerikai futball játékos

Az amerikai futball liga egyik legkeresettebb futója (running back) gyerekkorában diagnosztizált tanulási nehézséggel küzdött, ezáltal kiközösítve élte mindennapjait. 10 éves korában csillant fel a remény számára, amikor részt vehetett a Speciális Olimpián és felfedezhette magában azt a tehetséget, amit csak a sport adott meg számára.

"Amikor bementem az osztályterembe senki sem akart velem barátkozni, de amikor a pályára léptem, mindenki a barátom akart lenni."

A 2015-ös Speciális Olimpia megnyitóján Jamaal Charles beszédében visszaidézte a kezdeti éveket és mai napig hálás, hogy a sport esélyt adott neki, hogy a világ legjobb és legelismertebb sportolói között lehessen.

4) Dávid Kornél - kosárlabdázó

Az egyetlen magyar sportoló, aki az amerikai major sportok (baseball - MLB, futball - NFL, kosárlabda - NBA, jégkorong - NHL) bajnokságában pályára lépett, sőt hosszú évekig képviselte a magyar sportot.

Érdekesség, hogy Kornél viszonylag későn, 16 évesen kezdett kosárlabdázni, addig a labdarúgás bűvkörében élte mindennapjait, Százhalombattán. Ennek ellenére a csúcsok csúcsát jelentő NBA-ig vitte, ahol  109 bajnoki mérkőzésen 5 dobott pontos átlagot ért el, ma pedig a Phoenix Suns (ahol a legendás Charles Barkley is pattogtatott egykoron) európai játékosmegfigyelője.

5) Didier Drogba - labdarúgó

A mosolygó "elefánt" első profi szerződését csak 21 éves korában írta alá a Le Mans csapatában, addig alacsonyabb osztályú francia csapatokban keserítette a védők életét. Karrierje a 2003-2004-es szezonban kezdett felfele ívelni, amikor a Marseille csapatában 35 meccsen 19 gólt szerzett és ezzel a teljesítménnyel kiérdemelte az év játékosa címet, valamint a 36 millió dolláros Chelsea szerződést.

Karrierje csúcsát a Bayern ellen a 2012-es Bajnokok Ligája döntőjében a tizenegyespárbajban lőtt győztes gól jelentette, emellett 4x-es angol bajnok és 2x az év afrikai játékosa cím nyertese.

6) Horváth Gábor - kajakozó

Az 1971-es születésű 2x-es olimpiai bajnok és 3x-os világbajnok kajakozó – karrierjét tekintve – egy igazi self-made man. Minden szülői indíttatást nélkülözve 14 évesen úgy döntött: beáll kajakozni, ha már úgy is „annyit lógott” a Margitszigeten…

Habár viszonylag későn kezdte a sportot, 19 éves korában már egyértelmű volt: ez nem csak hobbi. Ezt a magyar kajaksportban elért sikerei is bizonyítják.

7) Fabio Grosso - labdarúgó

29 évesen vált három meccs alatt névtelen vízhordóból a 2006-os labdarúgó világbajnokság olasz hősévé. Pedig finoman szólva pályafutása során kevés ember kezdte el a napi Google keresést az ő nevével...

A 24 éves koráig a negyedosztályban futballozó Grosso a 2006-os világbajnokságon a nyolcaddöntőben kiharcolt egy tizenegyest az utolsó percekben, az elődöntőben továbblőtte (game-winning-goal) a taljánokat a németek ellen, sőt a döntőben a tizenegyespárbajban ő döntötte el, hogy '82 után az olaszok ismét ünnepelhetnek a világ tetején.

Kedves alacsonyabb osztályban focizó olvasóink: itt a példa előttetek, irány Franciaország!

8) Bácsi Péter - birkózó

A 18 olimpiai bajnokával a kajak-kenu, a vívás és a vízilabda mellett a birkózás a legeredményesebb olimpiai sportág Magyarországon.

Péter 25 évesen nyerte az első Európa-bajnokságot, akkor sokakkal ellentétben még csak egy éve volt válogatott. Kadet vagy junior szinten nem volt átütő "tehetség", bár edzői mondták neki, hogy egy-két mozdulata ígéretes. Vékony csontozatú gyerek volt, és nagyon sokat kellett edzenie ahhoz, hogy odaérjen a nemzetközi mezőny mellé.

Ez  olyannyira sikerült, hogy 2x-es Európa-bajnok és világ-bajnok lett kötött fogásban és sikereit a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztjével is elismerték.

9) Hakeem Olajuwon - kosárlabdázó

Az "Álom" becenevű Hakeem a nem kifejezetten kosárlabda-nagyhatalom Nigériában született és jutott el a az amerikai kosárlabdázás Halhatatlanok Csarnokába.

Minden idők legtöbb blokkolt dobáskísérletével (3.830) NBA rekordot tartó, 2x-es NBA bajnok, 12x-es All-Star játékos a foci és a kézilabda helyett választotta 15 éves korában a kosárlabdát.

30 évesen kapta csak meg az amerikai állampolgárságot, de utána belecsapott a lecsóba és 1996-ban Atlantában a III. Dream Team tagjaként olimpiai aranyérmet szerzett.

10) Fábián László - öttusázó

1988-ban Szöulban csapatban (Fábián-Mizsér-Martinek) olimpiai bajnoki címet szerző sportoló és sportdiplomata szintén későn, 17 évesen kezdett ismerkedni a felnőttkori sikereit adó sportágának alapjaival, addig az úszás volt a fő sportága tizenkét éven keresztül.

A lovaglással termete miatt mindig hadilábon állt, de a kitartó és szisztematikus edzéseknek köszönhetően szépen lassan jöttek a sikerek és a magyar öttusázás egy tucatnyi olimpiai bajnoka között helyet szorított magának.

+1) Fajua Singh - futó

A világ legidősebb maraton futója 2000-ben, felesége halála után kezdett el a legnépszerűbb tömegsportágnak hódolni. Megdöbbentő, de tény, hogy Fajua 1 évvel korábban született, mielőtt a Titanic első és utolsó útjára indult 1912-ben...

Első versenye a London maraton volt, utolsó lépéseit versenyen a Hong Kong maratonon tette meg a 10 kilométeres távon, 101 évesen.

"Pályafutása" során 9 teljes maratont teljesített és igazi nagykövete a "sosem késő elkezdeni" gondolkodásnak.

Neked kivel lenne teljes a lista? Kommentben várjuk a saját listádat!

Szólj hozzá

tehetség Horváth Gábor Bernard Hopkins Didier Drogba Fábián László Jamaal Charles multisport Hakeem Olajuwon Dávid Kornél Szőnyi Ferenc Fabio Grosso Bácsi Péter Fajua Singh