2015. nov 23.

Élménypedagógia

írta: Sport Navigátor
Élménypedagógia

a fiatalkori erőszak-megelőzésben

2015. november 21-én az Understand and Prevent Violence among Youth (Az erőszak megértése és megelőzése a fiatalok körében - UVIAYOUTH) Európai Uniós projektből finanszírozott projekt zárókonferenciáján vettünk rész, ahol Váczi Zoltán trénerünk is tartott élménypedagógiai workshopokat közel 150 ifjúsággal foglalkozó szakember (pedagógus, szociális munkás, pszichológus) részére.

Az egész napos konferencián a résztvevők számára lehetővé vált saját élmény alapján a tapasztalati tanulás, a komfort zónából való kimozdulás és az erőszak-megelőző technikák megismerése.

Az élménypedagógia lényege, hogy cselekvésre készteti a résztvevőket. Provokál. Olyan helyzetet teremt, melyben a csoport tagjai késztetést éreznek arra, hogy próbára tegyék tudásukat, képességeiket, kreativitásukat. Saját fizikai, pszichikai képességeikkel szembesít, és ami talán ennél is fontosabb: a személyes élményre koncentrál.

A végrehajtás után nagy gondot fordít az értékelésre, pozitív visszajelzések közvetítésére, a szituációban rejlő tanulságok levonására és a más területeken is alkalmazható készségek és képességek felismertetésére. A tevékenységek rendszere egy folyamatot alkot, amely lehetővé teszi, hogy mélyebbre jussunk pedagógiai céljaink elérésében, maximálisan kiaknázva a szituációban rejlő oktatási és fejlesztési lehetőségeket. A feldolgozás jellemzően csoportmunkában történik, amelyben a részvevők aktív részvétele szükséges.

A közel másfél éves projekt megvalósítója az élménypedagógiai képzéseket, táborokat magas szinten megvalósító Kalandok és Álmok Élménypedagógiai Szakmai Műhely volt.

A projektről bővebben a www.uviayouth.org oldalon olvashattok.

Szólj hozzá

fejlesztés pedagógia komfort zóna tapasztalati tanulás szociális kompetencia Váczi Zoltán élménypedagógia erőszak megelőzés