2015. nov 19.

Sportágválasztási dilemmák

írta: Sport Navigátor
Sportágválasztási dilemmák

Szülőként ki nem álmodozott már arról, hogy pár év múlva az ő fia/lánya olimpiai úszó/vízilabda bajnok lesz, válogatott futballista, körülrajongott sportsztár, akinek nincs egzisztenciális problémája és az egészséges életmód nagykövete lesz élete végéig.

E mögött a fent vázolt teljesítmények mögött elképesztő fizikai felkészülés és "lekeccsölt" munkaóra áll, valamint több, talán soha meg nem térülő év(tized).

Fontos feltenni a kérdést, hogy 6-14 éves korban milyen elvárásaink lehetnek a gyerekünk sportaktivitásával kapcsolatban, illetve milyen eszközökkel választhatjuk ki a számára megfelelő sportágat?

Sportágválasztás döntési folyamatában több általánosítható trend is megjelenik, amit szülőként, vagy ifjúsággal foglalkozó szakemberként tapasztalhatunk:

  • Népszerűség alapján sportágat választók köre

Kijelenthetjük, hogy a világ sportági térképét a labdarúgás uralja. Akár Afrikát, Dél-Amerikát, vagy a sportág hazáját Európát (benne hazánkat is) vesszük figyelembe a foci a legnépszerűbb és legnézettebb, s ez által van egyfajta automatizmus a választásban.

Ha a világot felosztanánk a legnépszerűbb sportágakra, akkor ezt a térképet kapnánk végeredménynek:

Természetesen a technológia fejlődésével és a tömegsport elterjedésével számos új sportág keletkezik nap, mint nap, amiknek a sikere főleg a klasszikus sportágak adaptációjára és sikerére épül.

Gondoljunk csak a városi fiatalok őrületére az atlétika eredetű planking-re, vagy parkour-re, vagy a teremsportok új királynőjére a tánc alapú Zumbára, vagy akár a foci különböző változataira (buborékfoci, Panna futball, yorkyball, teqball, footgolf). Biztos van közöttünk olyan, akinek ezek a sportágak nem mondanak semmit, de pár éven belül meghatározó szerepük lesz a sportágválasztókon.

  • Szülői nyomásra sportágat választók

Nagyon sokszor találkozunk azzal, hogy valamelyik szülő fiatalkori amatőr/profi sportágválasztását a gyermek is "örökli". Például, ha az apa gyerekkorában birkózott, nagy valószínűséggel viszi le kedvenc klubja edzésére a gyereket, vagy ha valamilyen labdasportágat űzött utánpótlás koráig, akkor vélhetően nem az egyéni sportok felé fogja terelni gyermekét. 

De mindannyian ismerünk a profi sportban komoly hagyományokkal rendelkező vízilabda dinasztiákat is (Szívós, Kásás, Gyarmati/Hesz), vagy említhetjük úszásban Verrasztóékat (világ-és Európa-bajnok apa és szintén Európa-bajnok gyerekei Dávid és Evelyn) vagy már az említett legnépszerűbb sportágban a Mészöly családot (a Szőke Szikla Kálmán és fia Géza).

  • Gyerek érdeklődési köre alapján sportágat választók

Ez az úgynevezett szabadelvűbb sportágválasztás, amikor a gyermeket testnevelés órán, egy Nagy Sportágválasztón, vagy a televízióban látott egy, vagy több sportág magával ragad és egyszerre akár több, különböző típusú (csapat/egyéni) sportágat is űz hobbi szinten.

Ezt nevezhetjük multisport orientációnak, hiszen fiatal korban (főleg a 6-10 éves korosztályban) még egyértelműen nem körvonalazódik, hogy a gyerek potenciális profi sportoló lesz, vagy amatőr tömegsportoló, de több sportág alapjait megismerve egy széles étlapból tud később választani.

A szakedzők, trénerek, orvostudomány iránymutatásával pedig nagyobb eséllyel fog tudni 10-14 éves korban egy konkrét sportág mellett dönteni, amiben akár profi karriert is befuthat. 

Természetesen vannak olyan sportágak, ahol élversenyzővé váláshoz már 6-8 évesen tudatosan egy sportágat kell erőltetni (pl. torna), viszont a magyar és nemzetközi sportvilág nagyjai közül számos példát ismerünk, akik sikersportágukat később kezdték el, mégis nagyszerű sikereket értek el.

A Sport Navigátor filozófiája az utóbbira esküszik. Célunk, hogy minél több sportágat ismertessük meg a 6-14 éves korosztállyal, az életkori sajátosságokat és terhelhetőséget figyelembe véve természetesen. Filozófiánk, hogy a sporttal és sportágakkal való ismerkedés első szakaszában élmény legyen a sport, ne teljesítménykényszer, valamint a gyerekhez találjunk sportot és ne fordítva.

A fokozatosság és az egyéni-és szociális kompetenciák fejlesztését ugyanolyan fontosnak tartjuk a kezdeti szakaszban, valamint az érzelmi támogatást is. Ez utóbbiról már olvashattatok az érzelmi támogatás szerepe bejegyzésünkben.

A legátfogóbb képet a megalapozott sportágválasztásra egy orvostudományi eszközökkel és szakemberekkel végzett sportágválasztási tanácsadás adja, amit 6-10 éves korban már érdemes igénye venni.

A sportágválasztási tanácsadás része:

  • Antropometriai vizsgálat
  • Mozgásszervi vizsgálat
  • Sportpszichológiai vizsgálat
  • Összefoglaló tanulmány
  • Személyes konzultáció és visszajelzés
Szólj hozzá

tippek multisport sportágválasztás