2015. nov 19.

Multisport a világban

írta: Sport Navigátor
Multisport a világban

A Sportágválasztási dilemmák bejegyzésünkben már olvashattatok a 6-10 éves korosztályra leginkább jellemző sportágválasztási folyamatokról, valamint bemutattuk a sportágválasztási tanácsadás elemeit, és kitértünk a multisport képzések fontosságára is.

Mostani bejegyzésünkben körbejárjuk a világot és bemutatjuk azokat a TOP nemzetközi és magyar gyerek/ifjúsági sportklubokat, ahol multisport alapú képzési programokat kínálnak és valósítanak meg ennek a korosztálynak.

Multisport képzésnek nevezhetjük, az alábbi jellemzőkkel rendelkező programokat:

  • Több sportág alapjait tanítja meg, nem koncentrált képzés (monosport vs. multisport)
  • Célja elsősorban az egészséges, sportot szerető és gyakorló felnőtté válás támogatása, nem pedig a monosportági versenyeztetés (profi sport fókusz vs. tömegsport irány)
  • Fejlesztési programban nagy szerepe van a szociális kompetenciák és az ún. soft skillek fejlesztésének (sportoló képzés vs. teljes értékű felnőtté válásra felkészítés)

TOP multisport klubok világszerte:

"Miért csak egy sportot ismersz meg, ha mindet megismerheted?" - teszik fel a kérdést KIS bemutatkozó videójában. És valóban, a baseball, kosárlabda, flag football (az amerikai foci no-contact változata), floorball (teremhoki), lacrosse, labdarúgás és röplabda sportági alapjaira fókuszáló képzési programjuk már 12 hónapos kortól kínál multisport képzéseket gyerekeknek.

Küldetésük, hogy szervezett keretek között biztonságos, támogató és barátságos környezetben ismertessék meg a sportágak alapjait.

Az Európában és az Egyesült Királyságban több mint 90 klubot üzemeltető David Lloyd az egyik legnagyobb multisport klub az öreg kontinensen.

Fő profiljuk a családi szabadidő sport és a felnőttek számára kínált specializált sport programok. Gyerekek számára 5-17 éves korig kínálnak - főleg a tenisz, úszás, atlétika fókusszal - multisport képzéseket, 14 éves kortól akár Zumba és Bodypump edzéseken is részt vehetnek a klubtagok.

Víziójuk, hogy növeljék a gyerekek fizikai aktivitását és sporttevékenységét szórakoztató és élvezhető módon. Tíz különböző sportág (kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, kidobós, krikett, jégkorong, rögbi, tenisz, röplabda és vegyes labdajátékok) alapjait tanítják meg három éves kortól hat különböző, de egymásra épülő szinten.

Kontinens szerte 200 klubot üzemeltető RSGK szintén 10 különböző sportág (rögbi, labdarúgás, tenisz, jégkorong, golf, ausztrál futball, golf, atlétika, krikett és T-Ball) alapjait tanítja meg a beiskolázás előtt (2,5-6 éves) álló korcsoport számára. Maximum 12 fős csoportokat indítanak és kiemelten figyelnek arra, hogy minden 6 gyerekre 1 edző jusson, ezzel megalapozva a maximális fizikai és mentális fejlesztés lehetőségét.

A szociális kompetenciák korai fejlesztést is kiemelten fontosnak tartó franchise már a Fülöp-szigeteken és Mexikóban is hódít.

SportManó az óvodás korosztály részére kidolgozott, az életkori sajátosságoknak megfelelő komplex mozgásfejlesztő sportprogram, melynek célja a testmozgás megszerettetése, az önbizalom erősítése és a mozgáshoz kapcsolódó alapvető képességek (egyensúlyozó, motoros tanulási, mozgáskoordinációs, audiovizuális, térbeli tájékozódási, ritmusérzék és motiválhatóság) fejlesztése.

A külföldi minta alapján elkészített tananyag öt népszerű sportág játékos gyakorlataiból épül fel, melyek kézzel és lábbal végrehajtható játékokból, vidám feladatokból és versenyekből állnak.

  • Sport Navigátor - Magyarország

Élménysport képzéseket, sportorvosi vizsgálatokkal megerősített sportágválasztási tanácsadást és táborokat kínálunk a 6-14 korosztály számára. 

Céljaink között szerepel a tömegsport népszerűsítése, a gyerekközpontú fejlesztés, szocializáció, azaz az egészséges, teljes értékű felnőtté válás támogatása.

Képzésünk multisport alapú, azaz legalább 15 különböző sportág alapjait tanítjuk meg a labdajátékoktól (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, flag football, floorball, röplabda, vegyes labdasportok) az egyéni sportokig (atlétika, gimnasztika, eséstechnika), így a legszélesebb mozgás koordinációs képzést biztosítjuk a korosztály számára.

Képzéseinket (több)diplomás, referenciával rendelkező, az ifjúsággal napi szinten foglalkozó trénerek tartják.

Központi edzéseinket a Budapest II., Ürömi u. 64. alatt található Újlaki Általános Iskolában tartjuk hétfő 17.00-18.00 és szerda 14.45-15.45 közötti időpontban.

Képzési brossúránk letölthető erre a linkre, vagy a képre kattintva.

Szólj hozzá

szociális kompetencia multisport sportágválasztás Sport Navigátor