2016. már 31.

10+1 multisport atléta

írta: Sport Navigátor
10+1 multisport atléta

Az Egyesült Államokban a főiskolai sportolók 88%-a multisport képzésben vett részt a középiskolában, vagy azt megelőzően, azaz gyerekkorukban több sportág alapjait sajátították el. 

A multisport képzésről és a trendekről már beszámoltunk a Multisport a világban bejegyzésünkben, most pedig bemutatunk 10+1 sportolót, aki egy, vagy több sportág vezető bajnokságában is megmérette magát.

  • Michael Jordan

A világ első számú kosárlabdázójaként jegyzett 6x-os NBA és 2x-es olimpiai bajnok "Air" Jordan gyerekkorában arról álmodozott, hogy beteljesíti édesapja álmát és egyszer a Major League Baseball (MLB) bajnokságban fog szerepelni.

Az első sikeres kosaras Bulls szezon után (2x olimpiai győzelem, 3x NBA győzelem, 8x pontkirály) egy éven keresztül édesapja vágyának tett eleget, amikor a Chicago White Sox fiókcsapatánál a Birmingham Baronsnál és a Scottsdale Scorpionsnál vette fel a kesztyűt és mérettette meg magát a profi baseball játékosok között több, de inkább kevesebb sikerrel.

Az egy éves kitérő után visszatért a parkettre és további bajnoki címekhez segítette minden idők legjobb Chicago Bulls-át. Érdekesség, hogy a szállodákba gyakran Leroy Smith néven jelentkezett be. Smith volt az a játékos, aki junior korában kiszorította őt a főiskolai North Carolina csapatból. Ez a kudarc Jordant még keményebb munkára ösztönözte.

  • Marion Jones

A valaha volt egyik leggyorsabb női sprinter atléta a doppingbotránya után a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokság, a WNBA, parkettjén kezdte újra sportpályafutását 35 évesen.

Az atlétikai sikerei előtt 1994-ben egyetemi állami kosárligát nyerő Jones 2010-ben a Tulsa Shocktól kapott szerződést. Két egymást követő szezonban 47 meccsett játszott, ami alatt összesen 121 pontot, 59 lepattanót, 25 labdalopást és 22 asszisztot jegyzett a világ legerősebb női kosárlabda bajnokságában.

  • Ashleigh Barty

Az ausztrál származású hölgy neve keveset mond a magyarországi sportrajongóknak, ennek ellenére igazi multisport atléta, aki egyéni- és páros teniszversenyeken összesen 2 WTA és 11 ITF tornagyőzelmet számlál, köztük az egyik legrangosabbnak számító wimbledonit is megnyerte juniorként.

2015-ben, 19 évesen, tenisz karrierjét hátrahagyva krikett ütőre váltott, hogy csapatban és egyik kedvenc sportágban is megmérettesse magát. A kezdeti Womens' Big Bash Ligában (WBBL) elért sikerek és szárnybontogatás ellenére 2016-ban az általa "Tenisz 2.0" projektnek elkeresztelt tenisz karrier újrakezdése mellett döntött.

  • Tim Duncan

A világtörténelem egyik legjobb, mai napig aktív kosarasát egy Hugo nevű hurrikánnak köszönhetjük. Történt ugyanis, hogy a kis Tim 14 éves koráig számos gyorsúszó rekordot állított fel hazájában a Virgin-szigeteken és készült az 1992-es olimpiára, viszont az említett hurrikán szó szerint elmosta az ország egyetlen olimpiai méretű medencéjét.

Kosárlabda karrierhez egyenes út vezetett már a középiskolában és az ikertorony egyike (a már visszavonult David Robinsonnal együtt alkották a "Twin Towers"-t) minden idők egyik legmeghatározóbb San Antonio Spurs játékosává vált öt NBA nagy bajnoki gyűrűvel, 15x-ös NBA All-Star részvétellel és örökös pontkirályi címmel.

  • Victoria Pendleton

A brit hölgy pályakerékpározásban számos világ- és olimpiai bajnok címmel gazdagította Nagy-Britannia éremgyűjteményét egészen 2012-ig, amikor úgy döntött, hogy a drótszamarat élő állatra cseréli.

Zsokéként nívós fesztiválokon és versenyeken ér el helyezéseket, mellette a "Be Simple Great" kampány arcaként támogatja nőtársait abban, hogy fogyókúrázásban ne drámai, lemondásokkal teli álmokat kergessenek, ha jó formában akarnak lenni, egyszerűen csak az arany középutat találják meg.

  • Bo Jackson

Te milyen sportágat választanál, ha a suliban kétszeres állami tízpróba bajnok, hármas- és magasugró rekorder vagy, 1.000 yardnál többet futsz egy évben az amerikai foci csapatodban, de a baseball csapatban sem adsz alább 20 hazafutásnál kevesebbet 25 meccs alatt?

Nos, Bo tudja...Ezzel a szlogennel ("Bo knows") vált hősünk a 80-as, 90-es évek kultikus multisport atlétájává, a pipás sportszergyártó reklámjaiban, hiszen profi karrierje során is két amerikai ligában is a legjobbak között tartották számon. Egy személyben lett az amerikai baseball liga All-Star csapatának legértékesebb (MVP) tagja és a legjobb főiskolai amerikai foci játékos (Heisman trófea) is. Profi karrierje során játszott a Los Angeles Raiders amerikai foci csapatban (1987-1990) és 1986 és 1994 között három különböző profi baseball csapatban is (Kansas City Royals, Chicago White Sox és California Angels).

  • Jenson Button

Az, hogy az egyszeres világbajnok Formula-1 pilóta általában top formában várja a szezont, arról a fenti kép is tanúskodik.

Jenson akár hivatásos triatlonista is lehetne, tekintve, hogy 2014-ben összemérte állóképességét és fizikai teljesítőképességét futásban, kerékpározásban és úszásban a két legjobbnak vélt brit triatlonistával. A tesztelésről készül promóciós videóban is látszik, hogy például a reakcióidős tesztek során Jenson elég rendesen rávert a két profira, nem is kevéssel.

  • Holly Holm

Az elmúlt évek legnagyobb visszhangját kiváltó küzdősport mérkőzésén a regnáló Ronda Rousey-t KO-val kiütő Holly Holm sem leendő MMA (kevert harcművészetek - ketrecharc) bajnokként kezdte pályafutását. 

A gimi után aerobic edzésekre járt, hogy megfeleljen az éppen aktuális női szépségideálnak. A küzdősport szerelmeseinek szerencséjére az edzője kick-box órákat is tartott egy másik csoportban, ahova kis idő elteltével Holly is csatlakozott.

15 év elteltével pedig minden idők egyik legmegrázóbb kiütésével padlóra küldte ellenfelét és megszerezte a kevert harcművészetek UFC viadalán a harmatsúly koronáját.

  • Jarome Iginla

A kanadai-nigériai származású Jarome első szerelme a Kanadában - ahol a gyerek előbb tanulnak meg korizni, mint járni - kevésbé népszerű sportnak számító baseball volt. Tehetséges, minden poszton jó képességekkel rendelkező sportolóként indult karrierje, oszlopos tagja volt a kanadai junior csapatnak is, ám nagyapja támogatásával a későbbi sikereit megalapozó jégkorongra váltott.

Így emlékszik vissza gyerekkorára és ad útmutatót a fiatal generáció számára: “A nagyszüleim hittek a sport értékében és nagyon keményem megdolgoztak azért, hogy támogassák édesanyámat, és ezzel az én hokikarrieremet. A sport által a gyerekek megtanulják a fair play-t és az ellenfelek tiszteletét, mindamellett, hogy élvezik is a játékot."

  • Manny Paqiao

Pac Man becenévre hallgató filippínó ökölvívó az egyetlen bokszoló, aki 8 különböző súlycsoportban is világbajnoki övet szerzett. De nem csak a szorítóban küzd meg a legjobbaknak járó tiszteletért.

Magasságát (168 cm) meghazudtolva rajong a kosárlabdáért, tiszteletbeli tagja a 17x-es NBA bajnok Boston Celtics csapatának, valamint a Fülöp-szigeteki Kosárlabda Bajnokság (Philippine Basketball Association - PBA) legidősebb újoncaként draftolt játékosa lett 2015-ben.

+1 Hajós Alfréd

A számunkra oly' becses "magyar delfin" a hazai multisport atléták nagykövete: építészmérnök hivatása mellett gyorsúszó, labdarúgó, tornász, atléta és labdarúgóedző is volt, és mindet a kornak megfelelő színvonalon, vagy jobban űzte.

Első magyar olimpiai bajnokunk nevét ma az általa tervezett margitszigeti Nemzeti Sportuszoda viseli, multisport szemléletét és teljesítményét pedig a mai napig megsüvegelik a világban.

Hiányzik valaki a listából? Kommentben szívesen vesszük kiegészítésed.

Szólj hozzá

tehetség utánpótlás multisport sportágválasztás