2015. dec 14.

Étkezés és sport az adventi időszakban

írta: Sport Navigátor
Étkezés és sport az adventi időszakban

Szakértői kérdés-válasz

Decemberben egy új online élő videós és chat tanácsadó sorozatot indítottunk partnerünkkel, a Medicina Egészségpénztárral. Decemberi témánk és fő kérdésünk:

Hogyan táplálkozzunk egészségesen és iktassuk be a rendszeres mozgást a karácsonyi ünnepek alatt?

Szakértőink Zentai Andrea dietetikus, a Diétás Kiskáté szerzője, a Bátor Tábor Alapítvány volt dietetikusa és Rajna András olimpiai ezüstérmes kajakozó, a Sport Navigátor ügyvezetője voltak.

Rengeteg izgalmas és aktuális kérdést kaptunk a témában, a szakértőink válaszait az alábbiakban szedtünk össze nektek. Jó csemegézést!

  • Miként lehet az egyre hidegebben, egészségesen futni, mert nekem a térdem szokta előbb feladni a harcot a hideggel szemben és nem tudom mit csinálok rosszul?
    András válasza: tartsuk melegen az izületeinket, kezdjünk kevesebb távval, mindenképpen hosszú nadrág ajánlott, fokozatosság elvét szem előtt tartva növeljük az intenzitást.
  • Hogyan készüljünk a karácsonyi nagy "zabálásra"?
    Andi tippje: Nem előtte kell koplalni, előtte és utána is együnk 5x egy nap. Ebben az időszakban pedig figyeljünk a mennyiségre és törekedjünk a jóllakottság érzés elkerülésére, fogyasszunk sok folyadékot.
  • Andi, mit gondolsz az édesítőszerek használatáról?
    Andi válasza: Alapvetően, minél kevésbé javasolt édesíteni a mindennapokban, jó hozzászoktatni, megismertetni a szervezetünket, az élelmiszerek eredtit ízével. Javasolt gyümölcsös, tejes, joghurtos édességet készíteni. Következő lépés, hogy az eddig felhasznált cukor mennyiségét fokozatosan csökkenteni pl.: teába, kávéba egyre kevesebb cukrot tenni. Akinek betegsége okán nem lehet cukrot használni, annak lehet édesítőszert és alternatív édesítőt is használni. Az édesítőkről bár nagyon sok rossz hír van, de az az élelmiszerkönyveben meghatározott, hogy milyen termékben miként, hogyan lehet felhasználni az édesítőket és konkrét mennyiségek is meg vannak adva, hogy mennyit lehet felhasználni. Pl az aszpartamból a napi szinten felhasználható mennyiség kb. 800l light colában van benne (természetesen nem kell ennyit megennünk). Az utóbbi időben azonban egyre több olyan édesítő van, amit természetes úton állítanak elő, pl stevia. Szerintem jó ezeket mindig jó változatosan fogyasztani, mert általában a gyakori nagy mennyiségű fogyasztás okozza a problémát.
  • Alig eszem, sokat mozgok, mégsem sikerül fogynom. Mit tegyek? Hol a hiba?
    Andi és András válasza: Pont abban van a hiba, hogy ritkán eszel, ezzel nagyon nagy mértékben le lehet csökkenteni az alapanyagcserét, amivel azt érjük, el, hogy egyre kevesebbet eszünk, mozgunk mellette mégsem fogyunk. Ilyenkor be kell gyorsítani az alapanyag cserét: 1. együnk 5-6x, 2.  a reggeli legyen 6-8 körül, a vacsora 19-20 körül, 3. a reggeli, ebéd vacsora tartalmazzon sovány fehérjét pl. sovány sajt, túró, hús, hal, és zöldséget, 4. igyunk napi 2-3l vizet.
  • Irodában dolgozom, keveset mozgok, nem sportolok egyáltalán, egyre rosszabb a közérzetem. Hogyan kezdjem el a sportolást?
    András válasza: Nagyon óvatosan kezdheted a mozgást. Első időben az is elég lehet, ha pl. a buszon nem ülsz le menet közben, vagy ha nap közben néhány emeletet kell megtenned, akkor nem használod a liftet. Esetleg nap közben, ha nem a laptopon kell dolgoznod, hanem éppen telefonálsz, akkor állj fel. Ha már ezen a szinten túl vagy, akkor elkezdhetsz sétálni esténként negyed orát. Ezután, ha nincs nagy súlyfelesleged elkezdheted a könnyű futásokat. ...ha ezeken is túljutsz, gyere vissza a következő tanácsért...:-)
  • Hogyan előzzük meg a karácsonyi túlevést, vagy mit tudok tenni ha már bekövetkezett?
    Zentai Andrea: Jól alkalmazhatóak a gyógynövény teák pl. borsmenta, édeskömény, vagy a citromos, mentás, gyömbéres víz, de természetesen mindig a megelőzésre javasolt odafigyelni :-)
  • Mi a legideálisabb időpont a mozgáshoz? Inkább munka előtt menjen az ember, vagy utána ajánlatosabb?
    Rajna András válasza: Munka előtti sportolás (pl. futás, úszás) energetizál, és egész napra feltölt energiával. Munka után sportolás viszont kellemesen ellazít, átmossa az agyat az egész napos stressz után. Tehát attól függ, hogy mire van szükséged.
  • Az adventi időszakba könnyebben csúsznak fel rám sajnos a kilók, bármennyire is figyelek a mértékletességre, több a sütemény, több a fogás, több a családi esemény. Tavaly is ebben a decemberi időszakban 3 kg simán felcsúszott rám januárra, ráadásul leginkább hasra. Hogy tudok az ilyen gyorsan lerakodott feleslegtől a leggyorsabban megszabadulni?
    András válasza: Nem tudsz gyorsan megszabadulni a kilóktól. Zsírégető edzéseket kell csinálnod rendszeresen, pl. futás, kerékpározás. A zsírégető hatást akkor éred el, ha legalább fél órát dolgozol egyenletes tempóban közepes pulzussal.
    Zentai Andrea: A - 3 kg zsír elégetéséhez mínusz 21.000 kcal-át kell elégetni, amit csak az étkezés változtatásával nem lehet elérni, így mindenképpen kell hozzá a mozgás.
  • Egészségügyi okok miatt az étkezésemből ki kellett vonnom a glutént, cukrot és tejtermékeket egy darabig. Mivel nincs erőm arra, hogy kétszer főzzek minden nap ezért a teljesen egészséges férjem is követi a példámat. De már most azon aggódik, hogy már fél éve nem evett ilyen dolgokat lehet-e a karácsonyi asztalnál valami baja, ha hirtelen megeszik egy kis süteményt, amit a többiek hoznak. Van oka aggódni?
    Zentai Andrea: Sokaktól hallottam azt vissza a diétás kontrollon, hogy miután száműzték, akár csak a cukrot az étrendjükből, akkor egy egy hagyományos süti elfogyasztása után, hirtelen émelygés, szédülés, hasmenéses panasza volt, így szerintem érdemes csak kis mennyiségben ennie a hozott sütikből és ha nincs panasza tőle, akkor egyen még belőle.
  • Mit gondoltok a méregtelenítő kúráról? Pl. karácsony után. Ennek van értelme, vagy a májunk elvégzi ezt a feladatot amúgy is?
    Zentai Andrea: Alapvetően a szervezetünk tudja a dolgát. Így azok a módszerek jók, amik az egészséges táplálkozás részeit tartalmazzák:
    1! együnk napi 400-600g zöldség-gyümölcsöt, amiből legyen legalább egy nyers formában és így az jó, ha a kúránk több zöldséget gyümölcsöt tartalmaz,
    2! együnk több teljes őrlésű gabonát így az jó, ha gabona rostot tartalmaz a kúra pl.: zabkorpa, búzakorpa stb.
    3! igyunk napi 2-3l vizet.
    Ezeket a szokásokat pedig lehetőleg ültessük át a mindennapi életbe.

Van kérdésetek, vagy egy tuti tippetek? Osszátok meg Ti is egy kommentben!

Tanácsadó sorozatunkat folytatjuk januárban élő kérdés hírfolyammal és videós csatlakozási lehetőséggel.

Szólj hozzá

tanácsadás advent dietetika Sport Navigátor Medicina Egészségpénztár Zentai Andrea karácsonyi zabálás